Darrerament són moltes les iniciatives que, arreu de Catalunya, promouen el gaudi del cel nocturn i la reducció de la contaminació lumínica. Iniciatives que molts cops sorgeixen d’una relació directa entre factors com la tranquil·litat, el silenci, la natura, l’astronomia i la llum. Aquests conceptes sovint han caminat separats, però a poc a poc s’estan agafant de la mà.
Espais naturals com el Montsec ja tenen una llarga trajectòria en la protecció del cel nocturn i l’observació astronòmica, tant recreativa com científica. Però, recentment, Parcs Naturals com el de Montsant i el d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, també estan fent passos de gegant per gaudir de la natura no només de dia i mirant a terra, sinó també de nit i mirant el cel.
De fet, Montsant ha esdevingut el primer espai natural català amb doble protecció de la qualitat lumínica i acústica. Fa pocs dies el conseller de Territori i Sostenibilitat lliurava els certificats de zona tranquil·la i amb cel nocturn de qualitat al Parc Natural i a 12 municipis de la seva zona d’influència. Aquesta certificació esdevé una oportunitat per captar un turisme sostenible interessat per la tranquil·litat, l’escolta de la natura i l’observació del firmament, i permet tenir una oferta complementària no estacional als molts atractius turístics de la zona, que tanta falta ens fa per contrarestar un altre model de turisme ben diferent. Fins el moment, s’ha identificat la zona de qualitat acústica i lumínica, s’ha delimitat l’àrea objecte del projecte i se n’ha fet la tramitació administrativa per a la seva protecció. Els punts de major qualitat del cel nocturn de la zona donen com a resultat una foscor 40 vegades superior a la de zones urbanes com la de Tarragona, fet que permet veure milers d’estrelles i la Via Làctia a l’estiu amb total claredat.
Paral·lelament, recentment també s’ha anunciat l’inici de la tramitació del projecte de protecció envers la contaminació acústica i lumínica del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. De fet aquest Parc Nacional ha rebut recentment la certificació com a Reserva i Destinació Turística Starlight per part de la Fundació Starlight, que col·labora amb la UNESCO en la promoció d’espais naturals i el seu desenvolupament sostenible. Aquest ens distingeix aquells espais amb una excepcional qualitat del cel fosc, que constitueixen un exemple de protecció i conservació i que incorporen l’observació del firmament com a part del seu patrimoni natural, cultural i científic, com ja ho va fer el Montsec l’any 2013.
Finalment, esmentar també que bona part dels municipis de les Muntanyes de Prades estan fent passos importants per a protegir el cel nocturn i prevenir la contaminació lumínica. Municipis com Prades fins i tot han iniciat els tràmits per a disposar d’un centre astronòmic que doni servei a tot el territori i permeti gaudir de l’astronomia, tant pel turisme de natura com per la recerca astronòmica. Els primers anàlisis en profunditat de la qualitat d’aquests cels estan donant xifres que indiquen que les Muntanyes de Prades podrien tenir un dels millors cels nocturns de Catalunya, tant pels bons nivells de foscor com d’estabilitat del cel. Fotos com la que il·lustra aquest article han estat captades des de Prades per part d’Aleix Roig i són només una petita mostra de l’univers que se’ns obre al davant.
Apaguem els llums i gaudim-ne.
Joan Pons Solé
Responsable de l’Àrea d’Acció Ambiental i Territori d’INSTA