Del 30 de juny al 5 de juliol tindrà lloc a Tarragona el Congrés de l’Acadèmia de Dret Ambiental de la UICN (IUCNAEL). Durant sis dies, experts en dret ambiental provinents d’arreu del món debatran sobre aspectes relacionats amb el dret ambiental i l’energia.

En el marc d’aquest congrés, INSTA farà una ponència sobre els conflictes ambientals energètics de la província de Tarragona. Aquesta regió de Catalunya reuneix les principals centrals de generació elèctrica de Catalunya, amb tres reactors nuclears, nombroses centrals eòliques, plantes de cogeneració elèctrica, centrals solars i hidroelèctriques. A aquest fet, cal afegir plataformes petrolíferes marines, projectes de centrals eòliques marines, noves prospeccions petrolíferes al litoral, un magatzem de gas submarí (CASTOR), un projecte ja abandonat de magatzem temporal centralitzat de residus nuclears i tota la xarxa de transport elèctric amb set línies d’alta tensió i un projecte de nova línia que vol creuar tota la província.
Tots aquests projectes no han estat exempts de conflictes socials, debats sobre el model energètic i equilibri territorial, i de nombrosos procediments jurídics oberts en forma de recursos administratius, casos que han arribat a la via judicials, sentències, etc.

La ponència d’INSTA reflexionarà sobre els diferents actors en joc, el paper del dret ambiental en aquests conflictes i el model energètic i d’equilibri territorial.