L’arribada dels Coronavirus ens ha agafat a tots per sorpresa, i quan encara estàvem debatent si era una grip més forta o una malaltia nova, ens hem trobat tots confinats. Els mitjans han ajudat a estendre la por i la incertesa, i ara sembla que la vida ja no serà com abans.

Hem tingut un déjà vu amb altres situacions com la última crisi econòmica i social, que no sabem si hem superat del tot. En tot cas, ara podríem recuperar centenars d’articles i reportatges en els que ens juràvem que mai mes tornaríem a cometre els errors que creiem que ens hi havia portat. I en el cas del Covid-19, aprendrem alguna cosa o tornarem a ser tan “normals” com abans?

A partir d’ara serem més solidaris, cooperarem més, i recordarem que la prioritat no és només la feina? Alguns afirmareu i us sentireu il·lusionats amb aquesta obertura i, al mateix temps, ens podem preguntar quins passos podem fer consolidar nous hàbits.

Des d’INSTA, volem inspirar la ciutadania explicant maneres de donar resposta a aquesta situació. Per exemple, aportant elements que creiem essencials com reforçar els lligams entre les persones a partir d’un mode de comunicació que té cura de les relacions, promovent l’escolta activa i l’empatia, i l’empoderament de la societat.

Nosaltres hem volgut prendre la nostra part de responsabilitat innovant. Així doncs, apliquem en els nostres projectes les “practiques restauratives” que integren els elements que hem descrit. Ens adonem de l’impacte positiu que tenen per la confiança que generen en els actors, de l’obertura que creen per trobar noves solucions i desbloquejar conflictes, de la força que dona sentir-se escoltat i prendre consciencia de les nostres necessitats i de com nosaltres mateixos podem fer petits passos per satisfer-les.

Hem tingut el privilegi que una de les accions realitzades per en Jordi Recordà Cos, soci fundador i membre d’INSTA, ha estat seleccionada en una guia internacional que recull les practiques restauratives en projectes ambientals (disponible aquí). A més a més, recentment ens han convidat a formar part d’una xarxa europea (European Forum for Restorative Justice) per desenvolupar les pràctiques restauratives en temes tan complexos com el canvi climàtic.

Tenim confiança en què les pràctiques restauratives ens ajudaran a reforçar la resiliència de la ciutadania i, d’aquesta manera, estar més preparats i actius pels propers canvis ambientals i socials.

I si llegint la guia teniu noves idees, no dubteu en fer-nos ho saber. Volem continuar fent xarxa!